Eddy en Carine - Thailand en Cambodja 2010

Siem Reap en Angkor Wat

Siem Reap

Om 8.30u komen ze met een privébusje halen om de tempels te bezichtigen. We kijken ernaar uit. Eén nadeel: het regent. Niet de perfecte manier om de dag te starten, maar we gaan ervoor.

Eerst naar de Bayon-tempel. Dat is een gigantisch bouwwerk van ettelijke vierkante kilometer groot. Het is veel klimmen en klauteren en het is vochtig en warm, best lastig.

Je kunt niet geloven dat de mensen dit in die tijd verwezenlijkt hebben (we spreken over de 12de eeuw). Ze waren alleszins met veel, dat is zeker. En dat er veel doodgevallen zijn, dat is ook zeker.

We hebben in de voormiddag een viertal tempels bezocht. Ondertussen is het wel gestopt met regenen, gelukkig, maar nu wordt het wel warmer en warmer.

Het rare is dat je buiten minder zweet dan in de tempels zelf, we zijn werkelijk doorweekt van het zweet.

Het is wel op 2 manieren lastig: ten eerste fysiek maar ook geestelijk. Onze gids doet enorm zijn best om alles van de tempels uit te leggen qua ontstaan, bouwwerk, betekenis en godsdiensten, maar we moeten ons enorm inspannen om zijn “Engels” te begrijpen. Erg vermoeiend.

Voor de liefhebbers, hieronder de bezochte tempels in de voormiddag:

· Bayon

· Baphoun

· Preah Phithun

· North en South Khlean

· Elephant Terrace,

· Ta Prom

· Bantaey Thom

Tegen de middag is Carine het grondig moe (ze is niet de enige) en hij heeft het waarschijnlijk gemerkt. We gaan iets drinken en eten. Die gasten hebben blijkbaar nooit dorst.

We eten allebei spring rolls en we verwachten dat dit een beetje dezelfde zijn als in Thailand of Vietnam, maar wat er daar in zit, bah, niet te vreten. We eten er voor de schijn een paar op (ik 2 en Carine 3) maar de rest laten we staan. Dit eten we hier in Cambodja dus niet meer.

Met vernieuwde moed beginnen we aan de namiddag. Onze kuiten en billen beginnen al wat stijf te worden van de vele kilometer maar we bijten door want: mijn favoriet staat nu op het programma, namelijk één van de 7 wereldwonderen, de Angkor Wat.

We worden niet teleurgesteld. Het is een gigantisch bouwwerk, magnifiek. Wel veel wandelen en veel trappen maar we hebben het ervoor over.

Ik hoop dat mijn foto’s wat gelukt zijn, want ik heb sedert we in Cambodja zijn nog geen enkele foto kunnen posten wegens te zwakke internetverbinding.

Om 15.00u was onze toer gedaan en waren we blij dat we allebei een lauw badje konden nemen om de spieren te ontspannen.

Rond 18.00u zijn we dan weer de stad ingetrokken om wat te eten.

Schitterend restaurantje gevonden (werkelijk toevallig) waar ze Vietnamese hot-pot serveren. Het was eg lekker. Achteraf nog een dessertje (ik een sorbet van 2 smaken fruit en Carine geflambeerde banaan).

Nu zitten we al terug op de kamer want onze spieren beginnen (ondanks het lauwe bad) toch erg stijf te worden. Bovendien zit ik met een nogal vervelende verkoudheid, maart we zien morgen wel.

Daaaaaaaag.

Carine en Eddy.